Kirjailijaelämää

Tämä vuosi, eli laiska töitään luettelee

Hups, vuosi on kulumassa loppuun. Minulle tulee vuoden tekemisten ja saavutusten kirjaamisesta vähän sellainen laiska töitään luettelee -fiilis. Toisaalta; ajattelin muutama päivä takaperin, että enpä ole saanut tänä armon vuonna 2018 aikaiseksi yhtään mitään järjellistä. Luetteleminen paljasti sen, että jotain on silti tullut tehtyä.

Kirjailijaelämässä tapahtui seuraavaa: Tammikuussa minut hyväksyttiin kirjailijaliiton jäseneksi (ajattelin ensin silloin, ettei se ollut mikään ihmeellinen juttu, mutta vuosi liiton jäsenenä on osoittanut, että onkin itse asiassa hirveän kiva kuulua johonkin. Liitolla on ollut kiinnostavaa ohjelmaa ja lisäksi tajusin loppuvuoden kohusta lueskellessani, että ei se liittoon pääsy mikään itsestäänselvyys sitten kuitenkaan ole. Olen siis iloinen, enkä vähättele.)

Helmikuussa kolmas romaanini Pikimusta, sysipimeä oli ehdolla Tiiliskivi-palkinnon saajaksi. Tiiliskivi-palkinto jaetaan vuosittain kirjalle, joka ei ole raadin mielestä saanut ansaitsemaansa huomiota. Pienkustantamon kirjailija kiittää ja kumartaa. Vaikka en päässytkään roudaamaan satakiloista tiiliskiveä kotiin, vaan se meni huippumukavalle Marko Annalalle ja romaanille Värityskirja, nautin kovasti ehdolla olosta ja varsinkin muihin ehdokkaisiin tutustumisesta. Ihania ihmisiä joka ikinen. Helmikuussa kävin myös esiintymässä paikallisessa lukupiirissä, mikä oli hauska kokemus.

Keväällä höpötin kirjoistani ja kirjoittamisesta paikalliselle sanomalehdelle (linkkaisin jutun, mutta kun yritin googlettaa sitä, päädyin johonkin spämmisivulle ja nyt pelkään, että koneessani on virus). Lisäksi sain mukavan yhteydenoton Kumma Literary Agencylta, jonka kanssa tein myöhemmin kesällä sopimuksen Pikimusta, sysipimeän (Pitch Black, Dark as Coal) ulkomaan kustannusoikeuksista. Onpahan jotakin, mistä haaveilla! Sain myös Kirjailijaliitolta apurahan romaanikäsikirjoitukseeni, joka on hyvin sekava ja kertoo heikoista miehistä ja naisista, jotka luulevat olevansa lokkea.

Syksyllä kävin esiintymässä Raision kirjastossa Raisiokumma -tapahtumassa ja viimeistelin Yks raitti, kaks kyllää -hankkeen kyläkirjaan lupaamani tekstit. Ja sain aivan lannistavan masentavan määrän erilaisia hylsyjä erilaisista projekteista ja apurahoista ja melkein päätin lopettaa kokonaan kirjoittamisen. Olisin varmasti masentunut lopullisesti, elleivät kirjoittajakollegaystävät olisi saaneet huikean hienoja uutisia (minkä seurauksena parin tulevan vuoden ajan on taatusti saatavilla hyvää luettavaa).

Ei-kirjailijaelämässä tapahtui mm. yksi ääreiskiinnostava ja inspiroiva leipätyöprojekti, johon liittyi pienoiselokuvakäsikirjoitusten ja kuunnelman luonnostelua, nykypäivän naistenlehtiformaattiin kirjoitettua 1600-lukua, sekä kaikkea muuta jännittävää, ja yksi kutkuttava proosaidea (näistä myöhemmin enemmän). Tapahtui myös yksi remontti (joka ei tullut valmiiksi), yksi ihana hevonen, matka Jurmoon (tämä liittyy lokkeihin), matka Irlantiin (kts. kuva, se on Londonderrystä), järkyttävä ampiaisenpistos, Vestan cool keikka Pori Jazzeilla ja ylikasvaneita kurpitsoja. Sekä aivan hitsin kuuma kesä.

Noin. Laiska on luetellut työnsä. En nyt jaksa tehdä suunnitelmia ensi vuodelle. Ne eivät kuitenkaan toteudu juuri sellaisena, vaan keksin jotain muuta parempaa tai jään meteoriitin alle, ei voi tietää. Toivoakseni kuitenkin kirjoitan, neulon, käyn metsässä, hoidan lapsihevosta, menen liian myöhään nukkumaan, ahdistun, juon paljon teetä, luen hyviä kirjoja, käyn jossakin jännittävässä paikassa ja haaveilen kamalasti.

2 thoughts on “Tämä vuosi, eli laiska töitään luettelee”

  1. Mikä on nimeltään julkaistavaksi tuleva kirja? Olen viime aikoina lukenut miltei ainostaan lasten/nuorten kirjoja, Salaisuus-sarjaa eritoten. Muutama Viisikko on luettu myös, vaikka en niistä silti erityisemmin pidäkään.

    1. Hei Reijo! Anteeksi, kun kesti vastata, tuleva lastenkirja on nimeltään Ilon Milli ja pelon Mölli. Luin muuten juuri itse helatorstain kunniaksi Enid Blytonin Seikkailujen laivan. Seikkailu-sarjan kirjat oli mun lapsuuden suosikkeja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *