Apurahavapaa Kirjailijaelämää

Historiallisten romaanien kesä

Olen taas apurahavapaalla. Viime kesästä tuntuu olevan niin vähän aikaa, mutta äkkiä on taas kesä, oudon kevään jälkeen se tuli aivan hiipimällä, varoittamatta, ensin hirveillä helteillä ja sen jälkeen sateilla ja viileydellä. Kevät sekoitti ajantajun, tuntuu siltä kuin kesä olisi jatkunut jo ikuisesti. Varsinkin nämä sateet ja viileät ilmat saavat välillä erehtymään: onko nyt elokuu vai kesäkuu? Maanantai vai lauantai?

Tämä kesä on kulunut pääasiassa historiallisten romaanien ja niiden ajattelemisen parissa. Keväällä ja vielä alkukesästä editoin ja oikoluin Linnunluisia, mutta nyt kirja on painossa ja sen pitäisi ilmestyä elokuun puolivälissä. Sen jälkeen olen kirjoittanut loppuun viime kesänä aloittamani historiallisen romaanin raakaversiota ja yritänyt viritellä mieltä sille taajuudelle, minkä menneisyydestä kirjoittaminen vaatii.

Ajattelin aina, että en ikinä ala kirjoittaa mitään vähääkään historiallista. Kai se johtuu siitä, että on ollut ikänsä töissä museossa ja jollain lailla tiedostan koko ajan sen, miten paljon on sellaisia asioita, joista en tiedä, ja joita pitäisi pystyä selvittämään ennen kuin edes harkitsee kirjoittaa mitään menneisyyteen sijoittuvaa. En kuitenkaan mahtanut mitään sille, miten tarinat veivät minut mukanaan ja yks kaks viime kesänä huomasin kirjoittavani jotakin sellaista, mistä ei muka pitänyt kirjoittaa.

Nyt minulla on kaksi raakaversiota ja yksi vasta ideatasolla oleva käsikirjoitus, johon olisi tarkoitus kerätä materiaalia ja tehdä taustatyötä vielä ennen syksyä. Vapaasuunnitelmani menivät alkukesästä hiukan uusiksi itsestäni riippumattomista syistä, mutta koen joka tapauksessa olevani aika etuoikeutettu, kun on mahdollisuus tehdä työtä, jota rakastan, ja on työpaikka mihin palata kun apuraha loppuu.

Mutta nyt, kerron muutaman faktan käsikirjoituksesta, jonka raakaversio valmistui: se sijoittuu 1600-luvulle. Se perustuu tositapahtumiin. Se sijoittuu Turkuun. Siinä puhutaan paljon hameenhelmoista.

Off-topic: Olen myös neulonut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *