Deadlinet Kyläkirja Linnunluisia Milli, Mölli ja surunmaalaaja

Vuoden kotiseututeos ja syysankeutta

Kyläkirjamme Yks raitti – kaks kyllää voitti tänään Kotiseutuliiton vuoden kotiseututeos -palkinnon. Kirja kertoo kahden hämäläisen kylän historiasta, projekti on ollut pitkä ja mielenkiintoinen. Aloitimme työryhmän kanssa kirjan tekemisen kesällä 2014 ja se ilmestyi lopulta viime marraskuussa. Kirjan piti olla pieni muistitiedonkeruuprojekti, mutta lopulta siitä tuli yli 300-sivuinen järkäle, joka kattaa kylien historian esihistorialliselta ajalta nykypäivään.

Mutta kesä oli ja kesä meni. Linnunluisia ilmestyi elokuun alussa ja se on ilahduttavasti löytänyt kaupan hyllyille. Kovin laajalti romaania ei ole vielä arvosteltu tai noteerattu, mutta se on kai vain sitä tuttua kirjailijan arkea. Koskaan ei voi tietää, mikä teos huomataan ja mikä hukkuu niiden kaikkien muiden ilmestyvien kirjojen joukkoon. Tämä vuosi on muutenkin ollut vaikea kirjavuosi kaikille. Tänään makaan kesämökin sohvalla ja katselen auringon laskua järven toisella puolella: oikeasti minulla on lomapäivä nyt siksi, että tänä viikonloppuna piti olla Turun kirjamessut, mutta sattuneista syistä nekin peruuntuivat – niin kuin moni muukin asia tänä vuonna.

Milli, Mölli ja surunmaalaaja ilmestyy nyt lokakuussa, kirjan pitäisi saapua painosta ihan lähiviikkoina. Lastenkirjan osalta messujen peruuntuminen ei ole ihan niin valtaisa katastrofi, mutta toivottavasti edes kirjastot pysyvät auki niin, että kirja löytää lukijansa edes sitä kautta.

Sen jälkeen kalenteri näyttääkin aika tyhjältä. Olen jälleen kustannussopimuksettomassa tilassa, mikä tuntuu vähän siltä kuin olisi avaruussukkulassa, jonka kurssi ja määränpää ovat tuntemattomia. Asia ei missään tapauksessa ole niin kovin dramaattinen, mutta deadlineton ja suunnitelmaton mielentila on aina hiukan häiritsevä. Kesällä kirjoittamani ja editoimani tekstit ovat koelukijoilla, eikä minulla ole vielä harmaintakaan aavistusta mitä niiden kanssa tekisin. Myös uusia ideoita on muhimassa, mutta koska apurahavapaani loppui ja palasin takaisin töihin, en voi juuri nyt mitenkään kuvitella, että jaksaisin alkaa työstämään mitään uutta, monivuotista, massiivista kirjoitusprojektia.

Onneksi lokakuu on apurahavapaanhakukuukausi, ja koska messuja ei ole, kykenen ehkä järjelliseen ajatustoimintaan ja apurahahakemusten täyttämiseen. Olen kesän ja syksyn viritellyt neuleprojektejakin, mutta olen saanut kauhea, itsekeskeisen ja huomionhakuisen noidannuolen niskaani, joten en pysty ajattelemaan neulomistakaan juuri nyt.

Plan B: lepää ja nauti syksystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *